Je geeft een feestje en verwelkomt de gasten bij de voordeur. Of je komt een vage bekende tegen bij de koffieautomaat op kantoor.
In zulke gevallen knoop je vaak een praatje aan. Over niks eigenlijk, maar daar gaat het niet om. Het gaat om het tonen van je sociale gezicht.
“Vind je het ook niet koud buiten?”
“Hoe ken jij de feestgever?”
“Ben jij hier alleen?”
Je kent het wel, smalltalk. Lang niet iedereen is er even goed in. Sommigen hebben er zelfs een hekel aan.
Om je te helpen hebben we sociale fora Quora, Reddit en andere bronnen geraadpleegd en er de beste tips uitgehaald. Je kunt er zelfs een gewoonte van maken om te oefenen met vreemden die je waarschijnlijk nooit meer zult zien, omdat uit onderzoek blijkt dat een praatje maken met mede-forenzen mensen gelukkiger maakt.
Lees verder om nieuwe kennissen - en jezelf - te imponeren met hoogwaardige conversatie-skills.
1. Toon interesse in je gesprekspartner
De beste manier om een gesprek gaande te houden? Toon interesse in wat de ander zegt, raden meerdere gebruikers van Quora aan.
"Als je niet echt geïnteresseerd bent in de persoon met wie je aan het praten bent, valt dat op een gegeven moment op. Dat is vaak de belangrijkste reden waarom gesprekken doodbloeden", schrijft Kai Peter Chang. "Dus de eerste stap is je houding veranderen."
Een truc is de ander veel over zichzelf te laten vertellen. "Laat de andere persoon meer praten", schrijft Anam Gulraiz. "Mensen HOUDEN ERVAN om over zichzelf te praten."
2. Stel open vragen
Als je alleen maar ja/nee-vragen stelt, loopt het gesprek vaak dood. Moedig je gesprekspartner aan om meer over zijn of haar leven te vertellen door open vragen te stellen.
"Open vragen leiden vaak tot veel levendiger conversaties", zegt Craig Weiland. Je kan een andere gast op een feest in plaats van "Ben je hier met familie?" ook vragen: "Hoe heb je de gastheer leren kennen?"
3. Laat je gesprekspartner dingen uitleggen
"Als er een onderwerp ter sprake komt waar je weinig over weet, wees dan eerlijk. Negen van de tien keer zal de ander het jou graag uitleggen", schrijft Michael Wong.
Ook dit is een truc om de ander meer aan het woord te laten. Vraag iemand uit te leggen wat hij of zij bedoelt en je bent weer een paar minuten verder.
4. Volg het nieuws
Komt er een belangrijke borrel of verjaardag aan? Volg in de dagen ervoor dan het nieuws. "Ook de onderwerpen die je niet echt interesseren", schrijft Mark Simchock. Zo kan je als een gesprek stil dreigt te vallen altijd komen met "Hé, heb je gehoord dat..." of "Man, wat denk jij daarvan...?".
5. Deel anekdotes
Zeg het vooral als je je herkent in een verhaal, zegt Ellen Vrana. "Dat schept een band." Als je gesprekspartner bijvoorbeeld vertelt dat hij of zij een tijdje in het buitenland heeft gewoond, vertel dan anekdotes over jouw tijd in het buitenland. Dat spoort de ander weer aan om vergelijkbare herinneringen op te halen.
6. Oefen de FORM-techniek
Robert Adams gebruikt een ezelsbruggetje om zijn gesprekken soepel te laten verlopen, FORM (in het Nederlands FWVG):
Family/Familie
• Heb je kinderen? Waar komt je familie vandaan? Hoelang woon je al hier?
Occupation/Werk
• Wat doe je voor de kost? Hoe bevalt dat? Was je altijd al een acrobaat?
Recreation/Vrije Tijd
• Wat doen jullie om te ontspannen? Doe je al lang aan hockey? Waar heb je die ketting gekocht, of heb je die zelf gemaakt?
Money/Geld
• Wat is er nu gebeurd met de benzineprijs? Heb je gezien dat die aandelen zo hard omlaag zijn gegaan? Hoe denk je dat de nieuwe alcohol-accijnzen uitpakken voor de drankwinkels? Ken jij iemand die onlangs zijn werk is kwijt geraakt?
7. Wees eerlijk
"Er is niks mis mee om gewoon zeggen: 'Weet je, ik haat smalltalk, dus zullen we over iets groots praten?'", schrijft Derek Scruggs. Misschien dat je gesprekspartner zich ook wel opgelucht voelt.
Scruggs raadt aan dan wel een aantal "grote en persoonlijke" vragen klaar te hebben liggen, zoals: "Waar ben je van geschrokken vandaag?" en "Ben je tevreden met je huidige levensstijl?"
8. Kopieer goede sprekers
"Luister naar cabaretiers, luister naar presentatoren van talkshows, luister naar echte mensen", raadt Edahn Small aan. Onthoud het soort vragen dat zij stellen en pas ze zelf toe. Luister goed hoe ze omgaan met de antwoorden van de ander en zelfs hoe ze gebruikmaken van stiltes. Dikke kans dat zij het op dezelfde manier hebben geleerd.
9. Geef het zelfvertrouwen van je gesprekspartner een opkikker
Vlei mensen om hun aandacht te krijgen en houden, stelt Joe Goebel voor. "Probeer ervoor te zorgen dat iedereen waar je mee hebt gepraat zich na afloop een beetje beter voelt over zichzelf", schrijft hij.
10. Oefen met iedereen die je ontmoet
Of het nu de portier is op je werk of een mede-passagier in de trein, oefen je smalltalk met iedereen, zegt Rohan Sinha. Uiteindelijk zal je je veel meer op je gemak voelen bij het beginnen en onderhouden van interessante gesprekken.
11. Gebruik de ARE-methode
Andrian Iliopoulos gebruikt een methode van communicatie-expert Carol Fleming: ARE.
Anchor
• Zoek iets wat jullie op dit moment gemeen hebben. Bijvoorbeeld: "Dit is echt een bijzondere cocktail. Wat zit erin?"
Reveal
• Deel iets persoonlijks met de ander. Bijvoorbeeld: "Ik heb eenzelfde soort cocktail genomen bij een strandtent op Ibiza vorige zomer, en ik was helemaal van slag."
Encourage
• Moedig ze aan om ook iets persoonlijks te delen. Bijvoorbeeld: "Ik zie aan je dat je helemaal niet van cocktails houdt. Jij bent meer een whisky-drinker, of niet?"
12. Kom met een betere versie van de vraag 'Wat doe je?'
In een blogpost uit 2013 raadt bestseller-auteur Gretchen Rubin aan om mensen die je tegenkomt te vragen: "Wat houdt jou bezig deze dagen?" Rubin schrijft: "Dat is nuttig, want het geeft mensen de kans te kiezen waar ze over vertellen (werk, familie, hobby) - en is beter dan de onvermijdelijke vraag: 'Wat doe je?'"
13. Weet dat andere mensen zich ook ongemakkelijk voelen
"Je staat niet alleen met het gevoel onhandig of verlegen te zijn", schrijft Tammy Tangerine op Reddit. "Andere mensen worstelen daar ook mee. Het is niks om je voor te schamen." Ze voegt daaraan toe dat zelfs mensen die veel zelfvertrouwen uitstralen misschien wel met dezelfde twijfels worstelen als jij.